24 ώρες | 365 ημέρες το χρόνο

Μέτρηση Ζωτικών Σημείων

Με περισσότερα από 15+ χρόνια εμπειρίας, είμαστε εξειδικευμένοι στην παροχή καλύτερων νοσηλευτικών υπηρεσιών στο σπίτι σας.

Από την προετοιμασία του χώρου για τη λειτουργία μέχρι την επίσκεψη νοσηλευτή, προσφέρουμε έμπειρη και προσεχή υποστήριξη σε όλες τις φάσεις της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Μέτρηση Ζωτικών Σημείων στο σπίτι

Στη Μιχαήλ-Άγγελος προσφέρουμε εξειδικευμένες νοσηλευτικές υπηρεσίες όπως μέτρηση ζωτικών σημείων και νοσηλεία στο σπίτι.

Κατανόηση των ζωτικών σημείων του οργανισμού

‘Ενας καλός τρόπος για να μπορέσουμε να καταλάβουμε αν όλα πάνε καλά με τον οργανισμό μας είναι να μετρήσουμε τα ζωτικά σημεία του οργανισμού μας.

Ρυθμίσεις ζωτικών λειτουργιών: Οι μηχανισμοί του ανθρώπινου σώματος

Οι μηχανισμοί του ανθρώπινου σώματος που ρυθμίζουν τις ζωτικές λειτουργίες είναι σταθεροί σε φυσιολογικά πλαίσια. Γι’ αυτό οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ασθένεια.

1. Η θερμοκρασία είναι ένα από τα 4 βασικά ζωτικά σημεία. Την ένδειξη της την παίρνουμε συνήθως από τη μασχάλη και τη μοιροβουβωνική πτυχή αλλά δεν είναι και η πιο αξιόπιστη, διότι στα σημεία αυτά ιδρώνουμε και ο ιδρώτας επιφέρει πτώση της θερμοκρασίας.

Ο ιδανικός τρόπος για να μετρήσουμε την θερμοκρασία μας είναι από το στόμα κάτω από τη γλώσσα ή από το ορθό. Η φυσιολογική θερμοκρασία του δέρματος είναι 36,2-37,2. Η θερμοκρασία στο ορθό είναι 36,5-37,5. Η θερμοκρασία πρέπει να λαμβάνεται όταν ο ασθενής είναι σε ήρεμη κατάσταση. Φυσιολογικές ενδείξεις της θερμοκρασίας του δέρματος είναι 36-37, από 37-38 θεωρείται δέκατα, και από 38 και πάνω θεωρείται πυρετός.

  2. Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών οι φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης σε mmHG είναι:
Σε γυναίκες ηλικίας 20-45 ετών 130/80 μέγιστη και 110/70 κατώτερη.
Σε άντρες ηλικίας 20-45 ετών 130/80 μέγιστη και 100/60 κατώτερη.
Σε νεογέννητα 80/45.

Οποιαδήποτε διακύμανση της τιμής οδηγεί σε παθολογικές καταστάσεις όπως:


Αρτηριακή υπέρταση όταν υπερβαίνει η συστολική πίεση τα 140mmhg και η διαστολική τα 90mmhG σε αρτηριακή υπόταση.

 3. Αρτηριακό σφυγμός είναι ένα κύμα πίεσης του αίματος στην κεντρική αρτηρία της καρδιάς (αορτή). Για να μετρήσουμε τον αρτηριακό σφυγμό συνήθως ψηλαφίζουμε την κερκιδική αρτηρία που βρίσκεται στον καρπό. Συνήθως ψηλαφίζουμε την κεντρική αρτηρία που βρίσκεται στον καρπό. Σε άλλες περιπτώσεις ψηλαφίζουμε την κοινή καρωτίδα που βρίσκεται στον τράχηλο.

 Ο αρτηριακός σφυγμός κυμαίνεται από 60-80 χτύπους το λεπτό και ισούται με την συχνότητα της καρδίας. Σε περίπτωση που υπερβούν τους 80 χτύπους το λεπτό έχουμε ταχυσφυγμία η οποία είναι πολύ συχνό φαινόμενο για μικρές ηλικίες λόγω σωματικής άσκησης.

 Σε περίπτωση όμως που οι σφυγμοί είναι κάτω από 60 το λεπτό έχουμε βραδυσφυγμία, το οποίο είναι συχνό σε αθλητές και σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.

  4. Η αναπνοή. Συνίσταται στην πρόσληψη και χρησιμοποίηση του οξυγόνου από τον οργανισμό . Οι αναπνευστικές κινήσεις είναι η εισπνοή και η εκπνοή και έτσι γίνεται η ανανέωση του αέρα.

 Σε φυσιολογικά άτομα και σε κατάσταση ηρεμίας εκτελούνται 16-18 εισπνοές-εκπνοές το λεπτό. Σε αυξημένες αναπνευστικές ανάγκες μπορεί να ξεπεράσει τις 60 εισπνοές το λεπτό.